Telnet Nedir:
Telnet TCP/IP protokollerinden biri olmakla beraber uygulama katmanında işlev görür. İsminin açık hali “Telecommunication Network” Türkçe meali ise “İletişim ağı”dır. Önceleri kullanımı yaygın olan protokolümüz günümüzde ise neredeyse kullanılmamaktadır. Günümüzdeki kullanımı iç ağlarda ve sunucu çiftliklerindedir diyebiliriz. Tabi ki bilinçsiz son kullanıcılar tarafından da hala kullanılmaktadır.
Protokolümüz varsayılan olarak 23. porttan işlevini görür. Günümüzde kullanılmamasının sebebi ise güvenli iletişim protokolleri arasında yerini alamamasıdır. Bunun da sebebi iletişimi açık metin halinde şifrelemeden iletmesidir. Ağımızı dinleyen herhangi birisi uzak makine ile kurduğumuz iletişimi çok rahat bir şekilde takip edebilir.
SSH Nedir:
SSH da Telnet gibi uzak bağlantı için kullanılan güzide bir protokolümüzdür. Kendisi varsayılan olarak 22. portta çalışır. Telnet’in güvenlik kısmı olmadığı için ilk olarak onun yedeği olarak ortaya çıkmıştır. Şuanda da uzak makine bağlantılarında en çok kullanılan protokoldür. Telnet’in aksine SSH güvenlik konusuna önem vermiş olup iletişimin şifreli olarak iletilmesini sağlamıştır.
Telnet ve SSH, sistemlere uzaktan erişim için kullanılan ağ protokolleridir. Telnet ve SSH arasında özellikle güvenlik açısından önemli farklılıklar vardır. Telnet ve SSH arasındaki temel farklar şunlardır:
Telnet 22 nolu portu, SSH 23 nolu portu kullanır.
- Güvenlik (Security)
- Telnet : Telnet, kullanıcı adları, parolalar ve komutlar dahil olmak üzere verileri düz metin olarak iletir. Bu şifreleme eksikliği, onu gizlice dinleme ve ele geçirmeye karşı savunmasız hale getirir. Örneğin, bir sunucuda uzaktan oturum açmak için Telnet’i kullanırsanız, oturum açma kimlik bilgileriniz ağdaki saldırganlar tarafından ele geçirilebilir ve okunabilir.
- SSH : iletilen verileri şifreleyerek güvenli uzaktan erişim sağlar. İstemci ile sunucu arasında güvenli bir bağlantı oluşturarak bağlantının gizliliğini sağlar. Bir sunucuda uzaktan oturum açmak için SSH kullandığınızda, oturum açma kimlik bilgileriniz ve sonraki tüm iletişimleriniz şifrelenerek ele geçirmeye ve yetkisiz erişme karşı güvenlik sağlar.
- Kimlik Doğrulama (Authentication)
- Telnet :Telnet genellikle basit kullanıcı adı ve parola kimlik doğrulaması temelinde çalışır. Bu
kimlik doğrulama yöntemi, parola tabanlı saldırılara açıktır ve uzak kullanıcının kimliğini doğrulamak için sınırlı seçenekler sunar. - SSH : Parola kimlik doğrulaması, ortak anahtar kimlik doğrulaması ve sertifika tabanlı kimlik doğrulaması dahil olmak üzere çeşitli kimlik doğrulama yöntemlerini destekler. Bu yetkisiz kullanıcıların sisteme erişmesini çok daha zorlaştırır.
- Telnet :Telnet genellikle basit kullanıcı adı ve parola kimlik doğrulaması temelinde çalışır. Bu
- Kullanılabilirlik (Availability)
- Telnet : Telnet, çeşitli işletim sistemleri ve aygıtlar tarafından yaygın olarak desteklenir ve farklı platformlarda erişilebilir olmasını sağlar.
- SSH : Çoğu işletim sisteminde yaygın olarak desteklenir ve kullanılabilir. Farklı platformlardan güvenli uzaktan erişime izin veren platformlar arası uyumluluk sunar